АСОЦІАЦІЯ КОРИСТУВАЧІВ
МИСЛИВСЬКИХ ТА РИБАЛЬСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ

Громадська спілка

"Полювання... зближує нас з природою, привчає нас до терпіння, а іноді і до холоднокровності перед небезпекою."

Іван Сергійович Тургенєв

"Дай людині рибу, і ти нагодуєш її тільки раз. Навчи її ловити рибу, і вона буде годувати себе рибою все життя."

Китайський вислів

width="160"

width="160"

Ми в соцмережах

Консультація спеціалістів

Алкоголь і африканська чума свиней: утопія або панацея

Інформація для роздуму

Вже майже три роки мені не дає спокою інформація, яку довелося відстежувати, а з часом - збирати та аналізувати її завдяки своїй професійній діяльності. В той же час я упродовж двох років не міг наважитись говорити про ці свої припущення ні близьким, ні колегам на роботі, оскільки був переконаний, що те, що я хотів би озвучити - просто засміють. Але з назви статті вже зрозуміло, що мова піде про алкоголь і африканську чуму свиней (АЧС), а якщо точніше, то вплив алкоголю на АЧС і не тільки...

Щоб читач більш масштабно зміг оцінити і зрозуміти всю нижченаведену мною інформацію, коротко розповім про розповсюдження АЧС серед диких свиней на Рівненщині.

Перший спалах цього вірусу трапився на відстані 1-1,5 км від кордону з Республікою Білорусь в Жаденському лісництві Дубровицького району влітку 2015 року. Після першого випадку, майже за рік - півтора, третина територій області, що межує  з Білорусією, лишилася повністю диких свиней... В другій половині 2016 року, а потім у 2017 - випадки АЧС серед диких свиней були зафіксовані уже в центральних та південних районах. Згідно зимових обліків, за 4 роки на Рівненщині знизилося поголів’я дикого кабана з 6 028 голів у 2015 році до 759 в 2018. На кінець 2017 початок 2018 одна  частина користувачів мисливських угідь області на той час мала вже мізерну чисельність диких свиней, а інша частина - практично "нульову". Час від часу єдиним задоволенням в одних і в других стало те, що звідкись на їхню територію зайде невеличке стадо свиней, і не більше...

В цій хронології нічого не було би дивного, якби не одне мисливське господарство площею 8000га (з етичних міркувань назва господарства не зазначається),  де за весь чотирирічний період існування АЧС на Рівненщині, не було виявлено жодного захворювання на небезпечний вірус. Більше того, з початку створення цього господарства там завжди було досить велике поголів’я диких свиней, яке залишається і до тепер. Але особливість цієї ситуації ще й у тому, що всі сусідні мисливські господарства, що межують, нажаль, як говорилося,  мають "нульову" або дуже малу чисельність диких свиней.

То ж в чому саме особливість даного господарства?

Переконаний, що такий результат пов’язаний саме завдяки використанню відходів спиртового бродіння - браги при підгодівлі диких свиней. Господарство використовувало періодично брагу упродовж 5 років, з них останні три - круглий рік.

Процес підгодівлі проходив наступним чином.

Автомобіль з цистерною (15-20тон) завозив брагу в ліс до заздалегідь облаштованого дерев’яного засіку  для зливу рідкої маси. Через два-три дні густа брага (зайва рідина просочується крізь землю) є вже готовою для перевезення її на всі підгодівельні майданчики (площадки). На кожну площадку вивозилося 500-700кг браги, яку свині з’їдали за 1-3 доби. У весняно-літній період брага завозилася 1-2 рази на місяць,  в осінньо-зимовий - 2-3 рази. Після тривалого вживання та звикання до цього корму, дикі свині, як не банально звучить, стали частково алкозалежними. І в цьому є позитив...

Однак варто зазначити, що відсоток алкоголю в рідкій бразі є дуже мізерний і становить в межах 0,05%. В той же час густа – сира брага, яка викладається на підгодівельні майданчики для диких свиней, може мати наявність алкоголю 1-4 градуси в залежності від погоди. При перших викладеннях в лісі браги, поїдання її дикими свинями відбувається дуже погано, після 2-4 тижнів, поки тварини не привикнуть до нового корму. В дуже спекотні літні і морозні зимові дні викладення браги не є завжди доцільним.

На мою думку, все поголів’я диких свиней у даному господарстві набуло необхідний імунітет щодо захворювання на АЧС саме завдяки алкоголенаявному  корму, тобто браги.

Зазначу вкотре, що станом на сьогодні, це єдине в нашій області господарство із значним поголів’ям диких свиней.

Маю для прикладу ще таку інформацію.

Влітку 2016 в одному із населених пунктів Рівненщини, що на півночі області, в приватному секторі, на одній із вулиць, протікало захворювання на вірус АЧС серед домашніх свиней. З метою своєчасного попередження захворювання, деякі господарі попередньо стали додавати в корм для своїх свиней горілку. З часом всі свині саме в цих господарів дожили до забійного віку,  на відміну від інших.

То що це: містика, утопія чи панацея...

Із зазначених прикладів можна було б зробити односторонній висновок, що у цих двох ситуаціях тварини не захворіли АЧС за щасливим збігом обставин. З цим можна було б і погодитися, якби не інші реальні факти, які я отримав від працівників ветмедицини, медпрацівників та пересічних громадян, які мали свій особистий досвід та знання щодо позитивного впливу алкоголю на попередження ряду захворювань, оздоровлення організмів людей та тварин.

Розпочнемо з вірусного захворювання свиней - тешена (вірусне захворювання, що приводить до розвитку уражень центральної нервової системи за типом енцефаломієліту або енцефаліту. Найчастіше до захворювання схильні молоді тварини). Як правило, вже хворі тварини не піддаються лікуванню, оскільки через відсутність необхідних лікарських препаратів, хвороба практично не лікується. Але сьогодні кожен ветеринарний лікар знає, що це вірусне захворювання лікується досить просто - шляхом внутрішньом’язової ін’єкції алкоголем (горілки).

В період Великої Вітчизняної війни, через відсутність антибіотиків, багато бійців радянської армії помирали від зараження крові - сепсису ( серйозна інфекційна хвороба, що виникає внаслідок поширення в тканинах організму і крові вірусних, бактеріальних або грибкових мікроорганізмів. Крім крові зараженню піддається сеча, лімфа і практично всі тканини). Для попередження лікування сепсису лікарі використовували розведений спирт (30%), який вводили внутрішньовенно. Ці наведені факти історично підтверджені.

Сьогодні серед багатьох мешканців одного з північних районів Рівненщини, досі живуть спогади  про місцевого ветеринарного лікаря, який лікував у людей гонорею ( венерична інфекційна хвороба (в народі - трипер), яка перебігає із запаленням сечостатевих органів людини. Хворобу спричиняє гонокок) також шляхом внутрішньом’язевої ін’єкції горілкою.

Якщо згадати перші місяці Чорнобильської катастрофи, то всім хто був у цей період в небезпечній зоні пропонували приймати щоденно алкоголь і йод. Оскільки саме ці доступні продукти позитивно впливають на виведення радіонуклідів і зберегли здоров’я не одній людині.

Небезпечне інвазійне (глистогонне) внутрішньом’язове  захворювання трихінельозом можна попередити, як підтверджує "народна практика", значним прийманням алкоголю в період вживання зараженого м’яса.

Вчені довели, що якщо чоловік, буде вживати 1 раз на тиждень 50 гр. алкоголю (краще червоного вина), то ризик розвитку хвороб серця зменшується на 7%, а в разі щоденного прийому - на 40%. Що стосується жінок, то це ж кількість алкоголю, незалежно від частоти прийому, зменшує розвиток ішемічної хвороби серця на 30%.

В старій ветеринарній літературі післявоєнного періоду можна зустріти рекомендації щодо завчасного попередження захворювання собак на чуму. Для цього, починаючи з трьохмісячного віку, слід заливати цуценяті  орально 20-40 грам червоного вина 1 раз у тиждень упродовж 2-3 місяців. В подальшому в такої собаки виробляється імунітет на все життя до даної хвороби.

Зі слів моїх знайомих, є також відомий приклад лікування свійської свині від бешихи (- червона шкіра, що характеризує місцевий патологічний запальний фокус — наявність еритематозного ураження шкіри; також в український мові відома як рожа) — антропонозна інфекційна хвороба). В період захворювання семимісячну тварину господарі підгодовували сумішшю браги і кислого молока без будь-яких лікарських препаратів. Хоча відомо, що у випадку безмедикаментозного лікування бешихи тварина "згорає".

Що стосується відходів спиртового бродіння (браги), то в народі вона застосовується так само як і будь-який алкоголь, з метою попередження або лікування окремих захворювань як людей так і тварин.

Подібних прикладів можна наводити безліч, але багато цікавої інформації лікування алкоголем є також і в Інтернеті.

 Так які ж позитивні властивості має алкоголь в живому організмі?

З наукової точки зору алкоголь є значним антиоксидантом, який здатний виводити вільні радикали - нейтралізовувати і виводити продукти перекисного окислення (токсини).

Ряд відповідних фахівців в своїх твердженнях схильні до того, що алкоголь, який потрапляє до живого організму, у відносно помірній кількості, здатен стимулювати з однієї сторони ті чи інші органи до боротьби з інфекцією, вірусами і т.д., з іншої сторони – сприяє виробленню в організмі необхідного імунітету, який зможе завчасно стати на заваді хворобі. Зрозуміло, що це стосується окремих захворювань, серед яких, швидше за все  і є вірус АЧС.

Слід також припустити, що на оздоровлення організму може впливати і певна група новостворених ферментів (а також бактерій), наявних в бразі, які здатні протистояти хворобам.

Хочеться вірити, що алкоголь зможе зіграти ключову роль щодо попередження захворювання на АЧС як серед диких так і серед свійських свиней.

Що ж стосується свійських свиней в масштабах  великих свинофермерських господарств, можна поексперементувати з виготовленням бродильного корму. Для цього достатньо збудувати певну споруду - ємкість куди слід засипати частину подрібненого зерна і робити закваску на дріжджах. Однак, в такій підгодівлі свиней необхідний науковий підхід щодо кількості корму, періодичності  годівлі (день, тиждень, місяць).

Як власне і будь-який продукт харчування, алкоголь може приносити користь і завдавати шкоди. Розумний підхід і міра - ось правила, якими слід керуватися при вживанні (застосуванні) будь-якого алкоголю.

 Дуже хотілося б,  що б озвучена мною інформація змогла зацікавити не лише користувачів мисливських угідь та власників свинофермерських господарств, але і спеціалістів здатних до наукових пошуків та відкриттів, які б змогли науково дослідити дані припущення саме з цього приводу для запобігання розповсюдження вірусу африканської чуми свиней на рівні держави і не тільки.

 

Микола Яцик,

головний мисливствознавець

Рівненського обласного управління

лісового та мисливського господарств

Пожалуйста, введите ваш E-mail: